Møt miljøansvarlig

Møt miljøansvarlig

Skral festival har fått ny miljøsjef, bli kjent med Bjørn Fredrik!

Da Skral Festival startet opp i 2003 så var det ikke så mye fokus på miljø, resirkulering og bærekraft. Hvert fall ikke hos oss. Det vil si, vi brukte gamle møbler fra Fretex som backstagemøblement og scenen var bygd av paller og overskuddsplank, men det var egentlig mest fordi vi ikke hadde penger til noe annet.

Nå, 19år senere er det fullstendig galskap å avholde en festival uten å ha fokus på miljøet, men for å holde festivalen i ørene og sørge for at Skral er en så god miljøfestival som vi kan, trenger man en miljøansvarlig.

Siden oppstarten har vi brent for miljøet, nå har vi fått med oss en fyr som brenner enda mer for miljøet, møt Bjørn Fredrik.

Hallo Bjørn Fredrik, hvem er du?

Hey folkens! Jeg er 32 år opprinnelig fra Lillesand. Er for tiden bosatt her. Er samboer med en hvit Alaska Husky på 4år som heter Nuka. I tillegg så skater jeg aktivt, liker terrengsykling, jobber i Blå Kors, driver Facebookgruppa «Vi rydder Lillesand» og brenner for miljøet!

1000 medlemmer i en gruppe for lille Lillesand? Wow! Fortell.

Ja det begynner og ligne noe!

Det begynte med turer i nærområdet med hunden min, Nuka. Så har det bare ballet på seg. Vi bruker gruppa til å fremheve arbeidet som blir gjort, alle elsker før- og etterbildene.

Gruppa er en fullblods organisasjon med et solid styre bestående av bra folk som bryr seg! Faktisk så fikk vi Venstres miljøpris i 2019. Det har ballet på seg med spons fra Felleskjøpet, Ikea Sørlandet, og andre lokale bedrifter som ville støtte oss. I tillegg bevilget Lillesand kommune 80 000kr til miljø og klimatiltak.

Hva er målet med alt dette?

Målet er en søppelfri natur.

Vi rydder opp i gamle synder, og kartlegger områder som trenger opprydding. Målet er at det skal være en folkebevegelse, der felleskapet sammen skal få bidra med og rydde opp naturen i Lillesand. Og at dette forhåpentligvis sprer seg til nabokommunene.

Ingen liten jobb? Hvordan kan folk bidra?

Ta ansvar, ikke alltid sette seg selv først. Sett deg inn i hvordan alt vi gjør påvirker miljøet rundt oss. Riktig kildesortering, parker bilen og bruk fornybar energi. Gjenbruk er også veldig viktig! Og vi trenger ikke å ødelegge vernet mark for å sette opp vindmøller, finnes andre løsninger. Noe må ofres uansett.

Vindmøller er omdiskutert, kanskje litt for heavy for et lettbent intervju på nettsiden til en festival. Tilbake til tema, kan en festival være miljøvennlig?

Absolutt! Jeg har valgt og ikke blande meg inn i den saken.

Det er viktig med god avfallshåndtering, og riktige materialer som ikke påvirker miljøet. Minst mulig engangsartikler. Lokk på containere og sikring av avfall på byggeplasser.

Beste festivalminne?

Hovefestivalen 2009! Var Sinnsyk lineup, fantastisk stemning, mye bra folk. Det er sykt fint der ute! Jobbet med rigg og hadde diverse oppgaver under festivalen. Det ble minner for livet.

Hva med Skral Festival 2022, har du troa?

Absolutt! Mange av artistene er nye for meg, men etter hva jeg har hørt til nå lover det veldig bra. Savnet etter livemusikk er stort ass!

Det er det for oss alle Bjørn Fredrik. Over og ut!